Odlingsguide

Här har vi satt samman en kort odlingsguide om hur du kommer igång med odling av microgreens. Köper du något av våra odlingspaket får du ytterligare tips & råd för just de frösorter du beställt.

Se fröer & odlingspaket

Kom igång snabbt med våra odlingspaket

1. Välj rätt plats för din odling

En av de första sakerna du måsta göra innan du börjar är att välja den plats som du har tänkt att odla på. Med rätt förutsättningar så kan ljuset på en fönsterbräda i sydläge räcka till - men vintertid kommer du antagligen att behöva tillföra lite extra ljus. I vår odling ger vi våra microgreens artificellt ljus cirka 16 timmar per dag.

Bortsett från ljus (och vatten - men vi återkommer till det längre ner) så vill mikrobladen även ha en lagom och jämn temperatur, gärna mellan 20-22 grader, och en relativ luftfuktighet på max 50-60%. Desto högre temperatur, ju mera ljus kräver dem för att de inte skall växa sig för långa och rangliga, och vid för hög luftfuktighet så ökar risken för mögel.

2. Välj VAD du vill odla

När du väl bestämt en lämplig plats att odla på så måste du också bestämma dig för vad det är du vill odla. Olika sorters mikroblad kräver lite olika sorts kärlek. Vissa vill blötläggas före sådd, vissa vill täckas med ett lager av jord (eller kokosfiber), och vissa vill faktiskt inte ha något ljus alls utan växer i enbart mörker (alltså - helt becksvart!). När du köper fröer och odlingskit från oss så får du med anvisningar och tips för varje sort. Du kan läsa mer om olika sorters microgreens på sidan för vårt sortiment.

Våra microgreens

3. Välj odlingsmedium / substrat

Okej - vi vet - det är många beslut att ta hänsyn till innan du kan komma igång på riktigt. Men vad är då ett odlingsmedium eller substrat? Jo - det är helt enkelt det du odlar i. Det kan vara jord, kokosfiber, hampamatta - eller t.om enbart i vatten (sk hydroponisk odling). Även här så har de olika sorters av microgreens sina preferenser, och varje typ av sustrat har sina för- och nackdelar.

Jord är förhållandevis billigt, enkelt att få tag på och lätt att jobba med - men kan vara svårare när det gäller olika växtsjukdomar. Kokosfiber är luftigt, och har antibakteriella egenskaper som förhindrar sjukdomar och rotröta - men importeras från t.ex Indien. Hampamatta ( eller hampaull ) håller fukt väldigt bra - men ger ibland något långsammare växtresultat. Att odla microgreens utan substrat ger friheten att slippa hålla på med odlingssubstrat, men är känsligt för både övervattning och uttorkning.

4. Äntligen dags att så!

Nu när du har valt och förberett dina fröer (exempelvis blötlagt fröerna om det är t.ex ärtskott eller solrosskott du skall odla), och valt ditt substrat så är det dags att så. När du har spritt ut ditt odlingsmedium så börjar du med att fukta det med t.ex en sprayflaska. Det skall vara ”lagom” fuktigt, men inte blött. Därefter strör du ut dina frön jämnt över ytan. Desto mindre fröer/microgreens - desto tätare kan du så - men så inte för tätt, då ökar risken för mögel.

5. Gro

När du har sått dina fröer så är det dags att låta dem gro i lugn och ro. Det finns både ljusgroende och mörkergroende fröer - men för enkelhetens skull så låter vi alla våra fröer gro i mörker. Så ställ din odling mörkt, och låt dem gro. Kolla till dem en gång om dagen fukta vid behov.

6. Växa

Efter några dagar när alla dina fröer har grott, så är det dags för dem att växa till ståtliga mikroblad! Man kan i det här skedet låta dem fortsätta växa några dagar i mörker, för att de ska sträcka på sig och bli extra långa. Om du är otålig så kan du direkt introducera dem för ljus. Då kommer bladen att växa och få sin färg lite snabbare - men dina microgreens kommer inte bli lika långa.

Glöm inte heller bort att hålla dem fuktiga! När du ser rötterna sticka igenom ditt odlingsmedium kan du istället för att spraya börja med bottenbevattning. Fyll då upp ditt odlingstråg med vatten tills de når rötterna, och byt gärna vatten varje dag.

7. Skörda

Cirka 7-10 dagar efter att du först sådde dina microgreens så är det dags att skörda och njuta av dina egenodlade mikroblad! Du vet att dem är färdiga när de bildat sitt första bladpar - hjärtbladen, men ännu inte fått sina karaktärsblad. Vissa microgreens kan tappa sin smak och bli beska efter att de fått karaktärsbladen och vuxit sig för stora.