Vad är Microgreens?

Microgreens, mikroblad, grönsaksskott - kärt barn har många namn. De är små plantor som skördas redan när första bladparen (hjärtbladen) har bildats, vilket ger en otroligt snabb skörd - ofta inom en till två veckor. De är dessutom goda, vackra, och fullproppade av nyttiga vitaminer och antioxidanter!

Microgreens är inte groddar

Till skillnad från groddar så skördas microgreens mellan att de fått sina första hjärtblad och karaktärsblad (lite beroende på sort). Groddar äts hela - inklusive själva frökapslen, men på microgreens är det stjälk och blad som istället äts - utan frökapsel.

Microgreens är proppfulla av näring

När man skördar mikroblad i ett såpass tidigt stadie så är näringsämnena mer koncentrerade än när de är fullvuxna. Framförallt är det antioxidanter och vitaminer som är mer koncenterade - ibland upp till 40 gånger mer än en färdigvuxen planta!

Det har framförallt forskats på Broccoliskott, som innehåller höga halter av antioxidanten Sulforafan. I studier har det visat sig att Sulforafan är effektivt mot diabetes och ha positiva effekter på både autism, cancer och tarmproblem.

Microgreens kan odlas inomhus - året runt

Även om ovanstående kan sägas om ganska mycket - förutsatt att man är villig att dedikera tillräckligt mycket yta, svett och energi (i form av värme och ljus) - så är det desto enklare när det gäller microgreens.

Precis som alla växter så krävs det ljus (bortsett från enstaka sorter), värme och vatten för att odla microgreens - men i mindre utsträckning än till exempelvis en Tomatplanta. Det är framförallt ytan som är en fördel när det kommer till microgreeens, eftersom de skördas när de bara är några centimeter höga. Detta gör att man till fördel kan odla på höjden (vertikalodling) med hyllsystem - där det ovanför varje "våning" hänger belysning.

Mycket smak i liten och snygg förpackning

Vi får ofta kommentarer om att våra microgreens smakar så mycket - trots sin lilla storlek. Många har en egen favorit, och eftersom det går så fort från sådd till skörd så kan man med fördel testa sig fram! Många är dessutom mycket vackra, och kan användas som både snygg och god garnityr.