Välja rätt odlingssubstrat - går det?

Välja rätt odlingssubstrat - går det?

Oavsett om det gäller trädgårdsodling, plantering av prydnadsväxter eller odling av microgreens så gäller det att välja rätt odlingssubstrat. Och även om valen för odling av mikrogrönt inomhus är något enklare än när du skall odla i trädgården så finns det en del att ta hänsyn till!

Vad är ett odlingssubstrat?

Odlingssubstrat kan även kallas för odlingsmedier eller näringssubstrat, och kortfattat det som du sår dina fröer i. Utomhus är det oftast någon sorts jord eller mull, men för våra microgreens finns det i huvudsak fyra val: Jord, kokosfiber, hampamatta eller inget substrat alls ( sedan kan man även blanda ut jorden med t.ex perlit för att ge lite andra egenskaper ).

Alla har sina för- och nackdelar. Jord och kokos är något smutsigare att hantera (mer att städa), medans hampamatta enkelt klipps ut i lagom storlek. Å andra sidan så kan jord ses som mer hållbart, då det är enkelt att få tag på lokalproducerat, medans hampamatta ofta kommer från norra europa (då odling av svensk industrihampa ännu är väldigt hårt reglerat) - och kokosfiber skickas hela vägen från Indien och använder ganska stora mängder vatten vid framtagningen.

Både kokos och hampa har fördelen att vara renare och ha antibakteriella egenskaper - vilket motverkar rotröta och andra sjukdomar, medan jord enklare drar till sig t.ex sorgmygg.

Sist har vi valet att helt enkelt strunta i odlingssubstrat! Både de små plasttrågen och keramiktrågen i våra odlingspaket har små brickor med hål, där fröerna sås direkt utan behov av odlingssubstrat. Vi har även odlat ärtskott direkt i de större grå trågen med goda resultat Det ställer dock sina egna krav, då det är svårt att hålla rätt fuktnivå - så vissa känsligare sorter blir svårodlade.

Så vad skall jag välja?

Tyvärr finns det nog i dagsläget inget helt "rätt" svar till vilket substrat du bör välja, utan viss kompromiss måste alltid göras. Vi odlar i dagsläget majoriteten av våra egna microgreens i ekologisk och så närproducerat jord som möjligt - men testar ständigt nya alternativ och siktar mot så hållbart och cirkulärt odlande som möjligt.

Tillbaka till blogg