4 tips för fantastiska ärtskott

4 tips för fantastiska ärtskott

Att odla egna ärtskott hemma på köksbänken eller i fönstret är inte bara roligt, utan ger också ett bra tillskott av vitaminer, mineraler och fibrer till din kost ( ja, förutsett att du faktiskt äter dem.. ). Visste du att ärtskott är även en av de grönsaker som innehåller högst proteininnehåll?

Skotten går att skörda redan inom 7-10 dagar, och gör sig lika gott på mackan, i salladen eller i en fräsch wok! 

  1. Ärtor kommer i massor av olika sorter. Gula, gröna, spräckliga, m.m. Sorten vi använder heter gråärt, och är en svensk kultursort från Öland! Vissa fungerar bättre än andra för att driva upp ärtskott. Och även om torkade ärtor från livsmedelsbutiken kan gå att driva upp som skott så rekommenderar vi ekologiska ärtor som är märkta för sådd eller microgreens.

  2. Blötlägg alltid ärtorna i kallt vatten i minst 8 timmar, men inte längre än ett dygn. Använd två till tre gånger så mycket vatten som ärtor, då de sväller ganska mycket. Skölj sedan ärtorna i nytt kallt vatten i ett durkslag eller sil innan du sår dem.

  3. För så jämn groning som möjligt så rekommenderar du att ärtorna får tyngd på sig under första dygnen - tills dess att alla ärtor börjat gro. Enklast är att ta ett extra botten-tråg som du lägger med botten neråt mot ärtorna, och lägger t.ex ett tegelblock eller några tunga böcker ovanpå.

  4. Mängden ljus som ärtskotten får påverkar dess längd och storlek på blad. Ställer du dem ljust direkt efter att dem har grott så kommer de hålla sig kortare med större blad, och om dem istället får stå några dagar i mörker så kommer de sträcka sig längre, så anpassa efter tycke och smak! Dem kan också växa helt i mörker, och håller sig då mer gul-gröna i färgen och ger en något sötare smak.
Tillbaka till blogg